Turizmus-szolgáltatások

Turizmus
1998-tól turisztikai fejlesztések indultak Irotán. Mára 3 vendégházban, két turistaszálláson és egy vadászházban összesen 70 fő fogadására alkalmas szálláshely-kapacitás jött létre. Vendéglátó egység nem működik, a jelenleg épülő idősek háza tud majd a vendégek számára is főzni. A turisztikai programok egyre bővülnek. Az országos kék, a csereháti piros turistajelzések mellett a falut körülfutó helyi jelzett sétaútvonalak jelentik a természetjárási kínálatot. A 2002-ben megnyílt kézműves házban a szövés, a gyertyamártás, a papírmerítés, a díszítő kovácsolás és a fazekasság mesterségei művelhetők. A Talentum Erdei Iskola 2-3-5 napos kidolgozott erdei iskolai programokkal várja a városi gyerekeket. Immár hagyományosan minden év tavaszán megrendezésre kerül a Nyitnikék (április) tavaszköszöntő rendezvény. Emellett a szintén hagyománnyá fejleszthető a 2006-ban első ízben megszervezett Dél-Csereháti Sportnap (június), az Irotaiak Találkozója (augusztus), a Hecsedli Fesztivál (szeptember). Elindult a falu további turisztikai lehetőségeinek feltárása is, ezekre a jövőben alakítandók ki a megfelelő szolgáltatások. A vendégforgalom egyelőre évi 400 fő körül mozog. A szálláshelyek kihasználtsága éves szinten 20%-os.

Szolgáltatások
Kereskedelmi szolgáltatásként egy gázcseretelep és egy vegyesbolt-kocsma működik a faluban. A bolt nyitva tartása kiszámíthatatlan, az árak magasak, az árukészlet szegényes. A választékot mobil árusok szolgáltatásai bővítik.
Élelmiszerek előállítása és a helyben előállított élelmiszerek településen belüli árusítása a tehéntejet kivéve nem jellemző. Ez különösen a növekvő turizmusból adódó kereslet fényében jelez kiaknázatlan lehetőséget.
Orvosi ellátás Lakon biztosított. A postai szolgáltatásokat mobil posta biztosítja. 1977-től a falunak iskolája nincs, jelenleg 7 általános iskolás gyerek van, akik közül 6-an az edelényi magasabb színvonalú oktatást veszik igénybe és csak 1 gyerek jár a 6 km-re fekvő laki iskolába.
Házi szociális gondozóként jelenleg 2 fő a Csereháti Településszövetség által szervezett program keretében működik a faluban, a rászorulók számára továbbá a falugondnok jelent segítséget. A vásárlások, gyógyszerkiváltás mellett az orvosi rendelésre való átszállításban és a tomori óvoda konyhájáról a szociális étkeztetésben résztvevő 6 fő számára az étel kihordásában van szerepe.
Folyamatban van az étkeztetést és az idősek nappali ellátását végző idősek napközijének kialakítása a korábbi művelődési ház teljes átépítésével. A létrehozandó konyha és közösségi helyiségek 2007 első félévétől az idősek ellátása mellett általánosabb közösségi és turisztikai célokat is szolgálnak majd.
A fiatalok Edelénybe, Szikszóra járnak szórakozni. Könyvtár nincs a településen.